Aihetunniste eli hashtag eli hästäg eli risuaita on hakusana eikä näppärä markkinointislogan. Erityisen hyödyllinen se on tilaisuuksissa ja tapahtumissa, joiden seuraaminen somessa onnistuu nimenomaan aihetunnisteen avulla.
Olin kerran seminaarissa, jonka alussa seremoniamestari listasi hengästyttävän määrän tilaisuuden aihetunnisteita ja lisäsi perään, että “voitte lisäksi keksiä omiakin!”. Tuijotin tyyppiä suu auki. Keksiä omia? Miten kukaan löytää mitään tästä tilaisuudesta jos jokainen läsnäolija keksii omat aihetunnisteet? Tai mahduttaa mukaan vain yhden niistä viidestä listatusta hästägistä?
Sitten valkeni. Tämä ämcee samoin kuin moni muukin piti aihetunnistetta osana tilaisuuden markkinointia, kun sen rooli on auttaa niitä, jotka eivät ole paikalla, seuraamaan tilaisuutta. Se onnistuu, kun seuraa yhtä aihetunnistetta. Mutta ei, jos niitä on viisi tai “omia”.
Aihetunniste on hakusana – ei mainoslause
Olen istunut palavereissa, joissa on mietitty uutuustuotteelle hästägiä. Siinä toivossa, että kuluttaja sitten alkaa kuuliaisesti käyttää #firmanuusituote tai #tuotenimituokio omassa viestinnässään. Tämä ei taida ikinä onnistua. Koska miksi kukaan tekisi niin?
Muistan oikeastaan vain yhden kerran, jolloin tuotekampanjan aihetunniste on lähtenyt lentämään ja se oli yritykselle vain noloa. Karvanpoistobrändi Veet julkaisi jonkin #tuokio -tyyppisen kampanjan, jossa nuori nainen vietti laatuaikaa yksin kylpyhuoneessa sääriään höyläämällä. Some-kansa alkoi sääliä tyttöparkaa, kehotti poistumaan yksinäisestä kylppäristään ja hakemaan apua. Siitä tuli aika suosittu julkaisu ja aihetunniste niin sanotusti trendasi. Mikä ei ehkä kuitenkaan ollut toivotun kaltainen trendaaminen.
Mikään keinotekoinen markkinointihästägi ei lähde elämään. Niin se vaan on. Koska miksi lähtisi? Toki instan kuvakisoissa (tehdäänkö niitä vielä?) ja muissa “postaa tällä aihetunnisteella niin osallistut kilpailuun” -tyyppisissä julkaisuissa voi yksi markkinointimielessä keskitty aihetunniste saada hetkeksi huomiota. Mutta klassikoksi ne harvoin nousevat.
Mikä aihetunniste siis on?
Aihetunnisteella on eri some-kanavissa erilainen funktio. Lähtökohtaisesti niitä ei käytetä Facebookissa (muutoin kuin tyylikeinona), mutta oleellisia ne ovat Instagramissa ja Twitterissä. Enemmän ja enemmän niitä näkee LinkedInissäkin, mutta en ole ihan varma, mikä niiden merkitys siellä on. Paitsi tyylikeinona toki. Tyylitellen ja huumorilla niitä voi toki käyttää myös Instassa
Aihetunnisteen pointti on löytää itseä kiinnostavat julkaisut. Minua esimerkiksi kiinnostavat #aikuisbaletti ja #indiandance. Kaikkein hyödyllisintä aihetunnisteen käyttö kuitenkin on erilaisissa tilaisuuksissa, josta koko tekstin aloitin. Koska “Twitter on palvelua niille, jotka eivät päässeet paikalle”, kuten Ville Tolvanen sanoi aikanaan.
Tilaisuuden aihetunnistetta seuraamalla näet, mistä siellä puhutaan. Ja nyt kerron, miten aihetunniste saadaan trendaamaan.
Trendaava aihetunniste ja miten se tehdään
Järjestin joitakin vuosia sitten tilaisuuden, jossa esiteltiin tutkimusbarometrin tulokset. Saimme tilaisuuteen kymmenkunta eli ihan mukavan määrän toimittajia ja bloggareita. Koska tiesin barometrin oleelliset tulokset jo etukäteen, ajastin etukäteen yrityksen tililtä tuloksista twiitin n. 10 minuutin välein. Näin pystyin itse tilaisuuden aikana sekä jakamaan yrityksen twiittejä, että jakamaan ja kommentoimaan paikalla olevien twiittejä. Moninkertaistin itseni automaatiolla.
Tilaisuuden jälkeen tutkin aihetunnistetrendejä ja tilaisuuden aihetunniste oli kuin olikin onnistunut lohkaisemaan pilveen oman kolonsa. Harmi, että en ottanut siitä kuvakaappausta talteen. Suhteessa tilaisuuden kokoon ja paikalla olevaan somettavaan henkilökuntaan (=yksi), tulos oli varsin hyvä.
Mitä aihetunniste ei ole
Aihetunniste ei ole sama kuin “tägääminen”. Jos kirjoitat että #emmavironmaki puhuu höpöjä, en saa siitä tietoa itselleni. Siihen tarkoitukseen käytetään @-merkkiä. Tämäkään kun ei ole kaikille selvää, olen huomannut.
Kampanjan tai lanseerauksen teema ei myöskään aina toimi aihetunnisteena kovin hyvin. Olisiko hyvä esimerkki Kännissä olet ääliö -kamppis, josta tosiaan tuli #kannissaoletaalio, vaikka aihetunnisteessa voi hyvin käyttää myös ääkkösiä. Tietyssä mielessä toki onnistuminen, koska jäihän tuosta lentävä lause. Ja tosiaan, ne #tuotenimituokiot ja -hetket voi unohtaa, elleivät ole osa kisaa. Koska ainahan sitä voittaa haluaa.
Ja tilaisuuksiin yksi tunniste, ei viittä. Eikä kehoteta yleisöä keksimään omia. Tässä asiassa enemmän ei ole parempi.