Select Page

Aktiivinen sähköpostilista on kaiken verkkobisneksen a ja o. Jokainen, joka painaa ”liity listalle” -nappia, on potentiaalinen asiakkaasi. Asiakas, jolle tarjoat hyödyllisiä juttuja. Jota autat eteenpäin oivalluksin ja konkreettisin neuvoin.  

Listalle liittymiseen kannattaa avittaa jollain maksuttomalla verkkotuotteella. Liity listalle, saat tämän oppaan, minikurssin, äänitteen, videon, etukoodin… Tämän tulee tietysti liittyä liiketoimintaasi ja sisältöön, jota aiot lukijoillesi jatkossa tuottaa. Joka sitten puolestaan on oman (tulevan) liiketoimintasi ydintä.

Sähköpostissa jakamasi tekstin täytyy tuottaa lisäarvoa asiakkaalle. Se ei voi olla yleistä minäminä-hölinää eikä tajunnanvirtaa. Sen pitää auttaa yleisöään eteenpäin; oivaltamaan jotakin, oppimaan jotakin. Viihdyttäminenkin voi olla lisäarvoa, jos tuotteesi on meemit, kauniit kuvat tai kissavideot. Omat oivalluksesi ja ratkaisemasi ongelmat saattavat auttaa monia eteenpäin. 

Kuten aiemmassa osassa kirjoitin, fokus omalle tekemiselle kannattaa etsiä oman osaamisen ja kiinnostuksen ja yleisön määrittämisellä. Kenelle puhut? Mitä autat seuraajiasi saavuttamaan? Mikä määrittää kaikkea, mitä itse teet? Internetissä riittää meteliä joka lähtöön, sinun täytyy siksi löytää oma, uniikki äänesi. Oma teemasi, joka määrittelee sinut. 

Sähköpostilistan toteuttaminen käytännössä

Periaate on tämä: Avaat tilin palveluntarjoajalle, joka käytännössä toteuttaa uutiskirjeittesi lähettämisen. Tili pitää liittää omalle verkkosivullesi. Useimmiten tämä toteutetaan koodilla, jonka nimi on API-avain (API-key). API tarkoittaa tapaa toteuttaa rajapinta, eli tiedon siirtyminen kahden eri verkossa sijaitsevan palvelun välillä. Sähköpostilistalle liittymissivun voi toteuttaa sekä sähköpostifirman että verkkosivufirman puolella. En vielä ole varma, kumman toteutan. 

Tiedän tässä vaiheessa tarvitsevani:

–Sign-in tai Opt-in -palikan eli sen, jossa luovasti ja palvelubrändini mukaisella tyylillä lukee, että liity listalleni.

–Kiitos-sivun, jossa lukee että mukavaa kun liityit listalleni. Siihen pitäisi ympätä linkki alla olevaan (jota ei vielä ole).

–Houkuttelevan tuotteen, jonka saa kun liittyy listalleni. Tätä kutsutaan muun muassa nimillä Freebie ja Lead Magnet. Sen tarkoitus on herättää kiinnostusta osaamiseeni ja vakuuttaa lukija siitä, että pystyn auttamaan häntä. 

Tutkin seuraavat palveluntarjoajat:

ConvertKit: Tähän löytyy hyvät tutoriaalit Porterfieldin (verkkokurssikurssiguru) materiaaleista. Ilmaisversiokin on, mutta siitä puuttuvat kaikki sähköpostiautomatiikat, eli sellaiset, jossa asiakas tekee jotain, saa sitten tietynlaisen vastauksen jne. Creator-tason paketti (jossa automaatioita jo on) maksaa 9 dollaria kuussa 300 tilaajaan saakka, sitten 25 dollaria 1000 tilaajaan saakka jne. Kalleimmalla versiolla saa tarkempaa analytiikkaa ja fb-custom-audiences. Aika samanlainen kuin Active Campaignin kalliimpi versio siis.

Flodesk: Mahdottoman kauniita uutiskirjepohjia ja helpon tuntuinen käyttöliittymä. Otin 14 vrk kokeilujakson, mutta en jaksanut selvittää liityntää verkkosivuilleni enkä palvelun toimivuutta muulla kielellä kuin englanti. Saati saako käyttäjä tukea kohtuullisessa ajassa ottaen huomioon aikaero Yhdysvaltoihin. 

ActiveCampaign: Verkkobisneksen, kirjoittamisen ja viestinnän guruni Ash Ambirgen suosikki. Mahdollista rakentaa huikeita automaatioita ja funneleita. Kympillä kuussa saa peruspaketin. Otin kahdesti kokeilujakson, mutta meistä ei tullut kavereita. Käyttöliittymässä on jotain luotaantyöntävää, en tiedä olisiko tuo keskisininen väri, jota yksinkertaisesti inhoan näytöllä. Ja/tai kotisivun monet liikkuvat elementit.

Emaileri: Kotimainen kotikaupungin firma! Henkilökohtainen palvelu heti myyntivaiheessa ja suomenkielinen tuki. Koska oppiäitini Amy Porterfield on takonut kallooni, että sisältöä pitää tuottaa kerran viikossa, oli emailerin hinnoittelu tarpeisiini (tätä kirjoittaessa, kesällä 2020, nyt myös emailerilla on 30 € kk-hintainen paketti) väärä. Sopiva niille, jotka lähettävät viestejä kohtuullisen harvoin isolle joukolle. Oppiäitini sanoo: kerran viikossa. Säännöllisesti. Satoi tai paistoi. 

Liana: Kotimainen ja laadukas, mutta liian kallis tarpeeseeni. 

MailChimp: Ilmaisversiosta hyvin pieni hyppy seuraavaan hintaluokkaan (kuten ConvertKit itse asiassa). Sopiva aloittelijalle, joka vasta haaveilee 500 seuraajan joukosta. Kahdeksan euron kuukausihintaan saa myös chatissa toimivan tuen, voi poistaa MailChimp-logot ja saa sähköposteihin automaatiota. 

Valitsin MailChimpin ihan jo massankin takia. Se on niin käytetty, että ei voi olla ihan kamalan huono. (Oli se).

Seuraus: Täydellinen lamaantuminen. Infoa ja tutoriaalia löytyy sekä MailChimpin että verkkosivuteemani (WorPress Divi) puolelta. Siitä lisää seuraavassa.