Select Page

Mitä ja kenelle?

Oleellisin oppini tässä asiassa: Nobody cares about you. They are interested in how you can help them. 

Aloitan miettimällä, mitä osaan ja miten voin auttaa mahdollista yleisöäni. Se on yllättävän vaikeaa, kun on tällainen monialamestari, joka ei saa edes linkkuun myyvää alaotsikkoa, koska ”tekee vähän kaikkea”. Kuitenkin: kun puhut kaikille, et puhu kenellekään. Kukaan ei ole tehnyt itsestään menestystä olemalla jokapaikan höylä. Vai? 

Aloitin siis miettimällä, mitä olen tehnyt, missä olen hyvä ja mikä saa minut innostumaan. 

Mitä olen tehnyt? Olen työskennellyt ravintoloissa, toimittajana, catering-yrittäjänä, valokuvamallina, markkinatutkijana, yliopiston tutkijana, tutkimuspäällikkönä, viestintäkonsulttina, projektipäällikkönä ja viimeiset kolme vuotta yrittäjänä. 

Missä olen hyvä? Rakentamisessa, suunnittelutyössä, projektinjohdossa, kirjoittamisessa, analyyttisessa ajattelussa, yhdyssanoissa ja kaikessa teknisessä. Hahmotan kokonaisuuksia ja näen niiden väliset suhteet. Olen tehnyt useamman mittavan remontin ja tiedän remppaamisesta enemmän kuin ehkä välittäisin tietää. Sisustaminen (tai oikeastaan kaikenlainen kolmiulotteinen suunnittelutyö) ja tanssi tarjoavat parhaat flow-tilat. 

Mistä voisin kirjoittaa parin sivun oppaan? Verkkoviestinnästä, palvelumuotoilun ja muotoiluajattelun eroista, veneen potkureista, auton ostamisesta (etenkin sähköautot ja lataushybridit), laiturin tai terassin rakentamisesta, vanhan talon remontoinnista ja korjausrakentamisesta, adhd:n kanssa elämisestä, aikuisbaletin aloittamisesta yli 50-vuotiaana, esiintymismeikin tekemisestä puolessa tunnissa yli 50-vuotiaana, kaikenlaisesta syrjinnästä ja häirinnästä työelämässä ja mitä ei oikeasti pidä sietää. 

Ja se tärkein: mistä innostun? Ensisijaisesti tanssista ja uudesta Ikean katalogista, mutta hyvänä kakkosena tulee muiden auttaminen. Nautin siitä, että joku tajuaa ja pääsee eteenpäin. 

Voimauttaa voi olla kauhean lapsellinen ilmaisu, mutta en haluaisi auttaa näppäriä ihmisiä olemaan vielä näppärämpiä, vaan epävarmoja ja mutkikkaiden asioiden alle kaatuvia selviämään askel kerrallaan. Koska itse olen digimaailmassa pystyvä, tiedän millainen kaaos siellä odottaa ensikertalaista. Joskus voin auttaa kertomalla, että usb-kaapeli on oikein päin, kun se puun näköinen kuvake on ylöspäin. Olen kävelevä niksipirkka. 

Haluan tehdä tästä matkastani niin selkeän, että kuka tahansa voi tehdä saman. 

P:S: Tietävä varmasti arvaakin, että oppini alkulähde on Amy Porterfieldin “Digital Course Academy”.